Ekonomi

Samsun’da sezonun ilk çileğinin hasadı 19 Mayıs ilçesinde başladı.

Samsun’da sezonun ilk çileğinin hasadı 19 Mayıs ilçesinde başladı.

Bu çilek hem daha aromatik hem de daha uzun ömürlüdür.

SAMSUN – Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde, diğer bölgelerde yetişen çileklere göre daha aromatik ve daha uzun ömürlü olan çileğin hasadı başladı.

19 Mayıs ilçesinde sezonun ilk çileklerinin hasadı başladı. Oldukça verimli geçtiği düşünülen çilek döneminin ilk mahsulleri, ilk günlerden itibaren hem çiftçileri hem de vatandaşları sevindirmeyi başardı. 19 Mayıs ilçesinde yetiştirilen, toprak zenginliğinin de etkisiyle aroması ve ömrü diğer bölgelerdeki çileklere göre daha yüksek olan çilekler; kafe, restoran ve pastaneler tarladan alınıp işlerinde kullanılmaktadır.

“Şu anda 25-30 TL arası satılıyor”

5 yıldır fidan ve çilek üretimi yapan çiftçi Ahmet Fatih Altay, tarla ortasında 25-30 TL’ye çilek satıldığını belirterek, “Bu yıl çilekler verimli başladı. Kış dönemi kurak geçse de ilkbaharda yağmurlar oldu.Hasat,çiçeklenme ve bitki tutumu çok hoş başladı.Hasattan önce.Yağmurlar işimizi biraz zorlaştırıyor.Çilek arayışında azalmaya neden oluyor.Organik besleme ile bunu aşmaya çalışıyoruz. Hava şartları normalse hasat beklentimiz de oldukça yüksek.1 dekara 5-6 bin çilek fidanı dikiyoruz.İklim iyi giderse 1 fidandan 1 kilo eser alınabiliyor.Verim az olduğu için yaz yağmurları nedeniyle düşük, 1 çilekten 500 gram çilek alırsak dekara 2.5 ton çilek hasadı yapıyoruz.Çileğin ağırlığı da 25-30 TL bandında alıcı oluyor.Bu da çiftçiye fayda sağlıyor. Çilekten para kazanmak isteyenler bunu ek iş olarak değerlendiremezler. Hobi “Çilekten gelir elde etmek mümkün değil. Beslenmesi ve bakımı çok zor. Hastalıklara da çok yatkın bir bitki. Hepsini takip etmeden çilekten verim almak mümkün değil” dedi.

“19 Mayıs’ta üretilen çileğin ömrü ve lezzeti diğer çileklere göre daha uzundur”

Toprağın zenginliğinin çileğe daha fazla dayanıklılık ve aroma kattığını belirten çiftçi Altay, “19 Mayıs toprağı çileğe uygun değil diyenler var ama beslemeyi ve toprağı doğru hazırladığımızda daha iyi oluyor. çok güzel çileklerdir sulama sıkıntımız yok iklim şartları da uygun taşova yada akdeniz 19 mayıs çileği ile karşılaştırırsak samsun çileği çok daha güzel ve kaliteli oluyor Samsun’da yetişen çileğin aromatik fiyatları diğer bölgelerde yetişen çileğe göre çok yüksek ve ‘yediğim çileğin tadını alamıyorum’ gibi sorunlar yok.Çilek alıyoruz sadece çilek üretmek için değil sağlam olması lazım , aynı zamanda sonraki taşıma ve saklama koşulları için de.Çileğimizi lokanta,kafe ve lokantalar alıyor.Pastane ve marketten çilek alan lokantalar 2-3 günde çileğin çöp olduğunu söylüyorlar. 19 Mayıs’ta tarladan çilek alan büyük işletmeler ise bir hafta bile bekletilen çileklerin hiçbirini ziyan etmediklerini söylüyorlar. Ateş vermediğimiz için bize teşekkür ediyorlar” dedi.

“10 ton çilekten 200 bin TL kazanmayı umut ediyoruz”

3,5 dönümlük alanda 10 ton çilek üretip 200 bin TL kazanmayı hedeflediklerini vurgulayan Altay, “Çileği pazara götürmeyi düşünmüyoruz. hoş fiyatlar vatandaşa 40 tl den ulaşıyor bu sene elma bile 25 tl ye satıldı çileğin 40 tl ye yenmesi normal ayrıca çilek kişi başı çok tonaj veren bir iş değil dönüm.Çilek her zaman gübre ve ilaçla yetişir.Çileklere ilaçlamanın kalan süresi bitene kadar çilek hasadı yapmıyoruz.Şu anda hasat zamanıyız ve son ilaçlamamızın üzerinden çok zaman geçti.3.5 dönüm arazimiz var. Bu yıl 10 ton eser bekliyoruz.Şu anda piyasa fiyatımız 20-30 TL arasında değişiyor.200 bin TL gelir elde etmeyi bekliyoruz ama bugün tüketim de oldukça yüksek. Şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu