Kuraklık nedeniyle Çanakkale’de 30 Nisan’a kadar su kullanımı kısıtlandı.
Çanakkale ve bölgesinde yaşanan kuraklık nedeniyle su kullanımına yönelik tedbirler alındı.
Çanakkale Belediyesi’nden yapılan açıklamada, kentin içme, kullanma ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteli Atikhisar Barajı’nda su ölçüsünün 23 milyon metreküpe düştüğü açıklandı. .
Açıklamada, kuraklık ve barajdaki su seviyesinin düşmesi nedeniyle su kullanımına ilişkin Çanakkale Belediye Heyetince bazı kararlar alındığı belirtildi.
“Konut ve işyerlerinin ön ve içlerinin hortumla yıkanmasının yasaklanması, su tüketimi fazla olan sanayi tesislerinde mevcut su kullanımı dikkate alınarak suyun verimli kullanılmasının kısıtlanması, halı ve kilim yıkama yasağı, araba yıkama yasağı şehir şebeke suyu olan hortumlar, araba kuaförleri ve yıkama işletmelerinde aylık 20 metreküp su tüketimi, halı yıkama, hamam, tuvalet gibi su tüketimi fazla olan iş yerlerine takılacak ön ödemeli elektronik sayaçlar, mekanik tesisat kurma zorunluluğu yeraltı suyu kullanımı varsa metre, bu şekilde yeraltı suyu kullanımının belirlenmesi, bahçenin sabah ve sabah sulanması.Akşamları mümkünse kuyu suyu ile ve yağmurlama/damlama sistemleri kullanılarak, park, bahçelerde sulamanın kısıtlanması, yeşil alanlar, tarımsal üretim alanları ve acil sulama ihtiyacı olan yerlerde yağmurlama ve damlama sulama ile su kullanımının en aza indirilmesi ed. nadiren verilir.”
Kararların 30 Nisan’a kadar geçerli olacağı belirtilen açıklamada, su tasarrufu tedbirlerine uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında cezai işlem yapılmasına oybirliğiyle karar verildiği belirtildi.
Ortada Çanakkale’nin merkezindeki Salihler Barajı ve Bayramiç Barajı’nda yaşanan kuraklığın yol açtığı su sıkıntısı drone ile fotoğraflandı.