Yaşam

Astrofizikçiler İlk Kez Gezegen Yiyen Bir Yıldızı Yakaladılar

Bir yıldız, Jüpiter’in kütlesinin yaklaşık 10 katı olan bir gezegeni yuttu. Geriye sadece toz ve duman kaldı. MIT astrofizikçisi Kishalay De, Güneş’in Dünya’yı yutacağını ve arkasında bir toz bulutu bırakacağını söylüyor.

Yaklaşık 12.000 ışıkyılı uzaklıkta bir yıldız tarafından yutulan bir gezegenden geriye sadece bir toz bulutu kaldı. Bu, bir yıldızın bir gezegeni yerken görüntülendiği ilk sefer.

Araştırmacıların 3 Mayıs’ta Nature dergisinde bildirdiğine göre, birkaç teleskop tarafından yakalanan kısa bir ışık patlamasına muhtemelen Jüpiter’in yaklaşık 10 katı kütlesindeki bir gezegenin güneşi tarafından yutulması neden oldu. Bu, Dünya da dahil olmak üzere birçok gezegenin son kaderi olan dramatik bir son.

MIT astrofizikçisi Kishalay De, “Gezegen yutması çok uzun zamandır tahmin ediliyordu, ancak frekansları iyi bilinmiyordu” diyor. “Bu yüzden bir tane bulduğumuzu fark etmek kesinlikle heyecan vericiydi.”

Keşif, De ikili yıldızları ararken gerçekleşti. Kaliforniya’daki Palomar Gözlemevi’nden alınan verileri kullanarak, gökyüzünde parlaklıkta hızlı artışlar gösteren noktalar arıyordu. Bu tür dalgalanmalar, yıldızların birbirlerinden maddeyi emecek kadar birbirlerine yeterince yaklaştığını gösteriyor olabilir.

2020’de bir olay öne çıktı. Bir ışık noktası hızla olduğundan yaklaşık 100 kat daha parlak hale geldi. İki yıldızın birleşmesinden kaynaklanmış olabilir.

Ancak NASA’nın NEOWISE kızılötesi uzay teleskobu tarafından yapılan ikinci bir bakış, aksini gösterdi. Bu gözlemevinden alınan bilgiler, parlamada salınan toplam gücün ölçüsünün, iki yıldız birleşirse ne olacağının yalnızca binde biri olduğunu ve dolaşıklığı, normalde bir yıldızlararası birleşmeyi gösterecek olan sıcak plazma yerine soğuk tozun çevrelediğini gösterdi. .

Düşük güç, bir tür füzyon varsayarsak, nesnelerden birinin yıldız olmadığını öne sürdü.

Bunun yerine, muhtemelen dev bir gezegendi. Yıldız gezegeni kemirirken, yıldızsal atıştırmalıktan kozmik ekmek kırıntıları gibi bir soğuk toz akışı uçup gitti. De, “Noktaları birleştirdiğimizde gerçekten şaşırdım” diyor.

Araştırmaya dahil olmayan UCLA astrofizikçisi Smadar Naoz, gezegen yiyen yıldızların evrende nispeten yaygın olduğunu söylüyor.

Ancak delillerin ikinci dereceden olduğunu söylüyor. Şimdiye kadar, gökbilimciler yalnızca gezegensel bir atıştırmalık için hazırlanan yıldızların işaretlerini veya sözde bir yıldız yemeğinden arta kalan kalıntıları gördüler.

Naoz, “Kağıtta bulduğum ve gerçekten sevdiğim şeylerden biri, yıldızın bir gezegeni yemek için dışa doğru genişlediğini doğrulamak için birden çok teleskoptan elde edilen kanıtları birleştiren dedektiflik çalışmasıydı” diyor.

Naoz, yıldızların gezegenleri nasıl yutabileceğini düşündü. Naoz’a göre ömrünün baharında olan bir yıldız, yörüngesinin çok yakınından geçen bir gezegeni yıldız besini olarak düşünüp tüketebilir. Öte yandan, ölmekte olan bir yıldız, yıldız kırmızı bir deve dönüşmek için şiştiğinde bir gezegeni yutacaktır. Bu daha çok kozmik bir akşam yemeği gibi.

Bu çalışmadaki gezegen yiyen yıldız, kırmızı bir deve dönüşüyor, ancak şu anda dönüşümünün ilk aşamalarında.

Naoz, “Erken bir akşam yemeği olduğunu söyleyebilirim” diyor. De, gezegen yiyen yıldızlarla ilgili hala pek çok gizem olduğunu söylüyor. Ancak gözlemevlerine büyük kızılötesi kameralarla yaklaşmanın, gökbilimcilerin daha fazla gezegen yiyen yıldızı ortaya çıkarabilecek parlak, uzun ömürlü kızılötesi emisyonları aramasına izin vereceğini söylüyor.

Yaklaşık 5 milyar yıl sonra Güneşimiz kırmızı bir deve dönüşecek ve Dünya’yı yutacak.

De, “Dünya Jüpiter’den çok daha küçük olduğu için,” diyor, “etkileri kesinlikle daha hafif olacak… bu nedenle Dünya benzeri yutulmaları bulmak zor olacak, ancak onları tanımlamak için aktif olarak fikirler üzerinde çalışıyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu